Od środy jestem ponownie na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej i nie boję się do tego przyznać :)
źródło: tumblr.com |
Jest to już drugi raz, kiedy zdecydowałam się na jesiennie oczyszczenie. Po pierwszym razie, gdy przeszłam przez dietę czułam się wspaniale. Czułam się lżejsza psychicznie, minęła kompletnie ochota na słodycze, niezdrowe jedzenie, a od mięsa mnie odrzuciło. Czułam się zupełnie innym człowiekiem. Dieta zmieniła mnie na tyle, że zaczęłam doceniać podstawowe produkty, naturalne i zdrowe. Przez rok po przeprowadzeniu kuracji nie jadłam mięsa. Zaobserwowałam przypływ energii, poprawę wyników krwi. Z widocznych efektów zauważyłam w końcu czystą cerę - miałam wtedy spore problemy z trądzikiem, poprawę kondycji włosów i gładką skórę. Mimo, że na co dzień odżywiam się zdrowo, poprzednie efekty oceniam tak pozytywnie, że postanowiłam po roku przeprowadzić dietę drugi raz. Myślę, że raz na jakiś czas będę do niej powracać, bo to co robi z organizmem jest nie do pomyślenia !
Krótki opis ze strony dr Dąbrowskiej:
Dr med. Ewa Dąbrowska
– wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, gdzie pracowała do
roku 1999 na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych.
Przeprowadziła badania naukowe z zakresu immunologii uzyskując w roku
1978 tytuł doktora nauk medycznych.
W
roku 1992 napisała pracę „Znaczenie zaburzeń immunologicznych w
porfirii późnej skórnej”, która miała stanowić podstawę rozprawy
habilitacyjnej. Jednakże w tym czasie do rozprawy nie doszło, gdyż
wnioski wypływające z tej pracy nakierowały wówczas jej uwagę na
niedocenianą jak dotąd priorytetową rolę żywienia w leczeniu chorób
cywilizacyjnych, którą należało rozwinąć i potwierdzić naukowo i w
praktyce. Wynikiem tych badań było opracowanie nowatorskiej diety
warzywno – owocowej odtruwającej i wspomagającej własne, samoleczące
mechanizmy. Inspiracją stały się publikacje doc. dr Kingi Wiśniewskiej –
Roszkowskiej dotyczące głodówek zdrowotnych. Zachęcające wyniki
uzyskane dzięki tej diecie skłoniły ją do upowszechnienia tej metody w
praktyce. Efektem było powstanie w 1994 roku pierwszego tego typu
Ośrodka Wczasów Zdrowotnych z dietą warzywno – owocową w pensjonacie „U
Zbója” w Gołubiu na Kaszubach. Z jej inicjatywy zostało powołane w 1995
roku Stowarzyszenie „Re-Vita” które jest członkiem Europejskiego
Stowarzyszenia Klasycznej Medycyny Naturalnej. W roku 1996 powstał drugi
ośrodek wczasów zdrowotnych - WALDTOUR-REVITA Kaszubskie Centrum
Promocji Zdrowia Sp. z o.o. A w 2000 roku wprowadziliśmy dietę warzywno
owocową w Ośrodku Rehabilitacyjno - Wczasowym „SOFRA” Sp. z o.o. w
Mielnie - Unieściu. Ewa
Dąbrowska jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień
naukowych. Jest mężatką, posiada 2 synów. Jej mąż -znany
podróżnik Wojciech Dąbrowski z zawodu inżynier elektronik jest autorem
wydanej w 2008 roku książki pt. "Na 7 Kontynentów. Notatnik podróżnika".
DIETA WARZYWNO – OWOCOWA
JAKO METODA PROFILAKTYKI I LECZENIA
Dieta ta, stosowana jako okresowa kuracja, dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Po zakończeniu tej kuracji zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych. Własne doświadczenia potwierdziły prawdziwość tezy, że pożywienie może być skuteczną metodą profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych.
Zasady leczenia dietą warzywno – owocową:
Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład:
źródło: tumblr.com |
- korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
- kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
- cebulowe (cebula, por, czosnek),
- dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki),
- psiankowate (pomidor, papryka),
- liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła),
- równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód,
- szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci,
- przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy,
- warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych,
- wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw,
- w czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp.,
- nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.
Najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m.in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik.
Czym można wspomóc oczyszczanie organizmu w trakcie diety?
Ponieważ toksyny są główną przyczyną chorób, dlatego też należy je
usunąć wszelkimi dostępnymi sposobami. Wśród metod wspomagających
należy podkreślić ruch, a zwłaszcza spacery, gimnastykę, ćwiczenia oczu
według Batesa, pływanie, siłownia itp.
Ruch uruchamia w organizmie te same mechanizmy co post; wywołuje
redukcję masy ciała, ciśnienia, cukru, cholesterolu, zakrzepów itp.
Pomocne są też lewatywy, hydrokolonoterapia, masaże, sauna i zabiegi
fizykoterapeutyczne.
Podstawowym wskazaniem jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem wzmocnienia zdrowia, oczyszczenia z toksyn, zwiększenia energii, poprawy snu, odmłodzenia, większej wydolność psychofizycznej organizmu, poprawy pamięci, kojarzenia, wyciszenia, większej duchowości, radości itp.
Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.
Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:
Wskazania do diety warzywno – owocowej:
Podstawowym wskazaniem jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem wzmocnienia zdrowia, oczyszczenia z toksyn, zwiększenia energii, poprawy snu, odmłodzenia, większej wydolność psychofizycznej organizmu, poprawy pamięci, kojarzenia, wyciszenia, większej duchowości, radości itp.
źródło: tumblr.com |
Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.
Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:
- osłabioną odpornością,
- schorzeniami neurologicznymi,
- chorobami endokrynologicznymi.
Przeciwwskazania do diety warzywno – owocowej:
- trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów,
- stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona),
- choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawanowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania,
- w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.
Co dalej po diecie?
Przykładowe menu na 14 dni:
Dzień I:
Śniadanie:
- sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
- Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień II:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień
III:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym
- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym
- Owoce:
jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień IV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki
- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień V:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
Dzień VI:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon
- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień VII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: kalafiorowa
- Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: jabłko
- Zupa: kalafiorowa
- Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
- Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
- Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
- Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
- Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
- Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień VIII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: kiszone ogórki, cebula
- Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: kiszone ogórki, cebula
- Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: z pora
- Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: truskawki
- Zupa: z pora
- Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
- Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
- Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: mus jabłkowy
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień XIX:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
- Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
- Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
- Owoce: 1/2 grapefruita
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
- Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
- Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: mus jabłkowy
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień XIX:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
- Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
- Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: marchwiowa
- Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
- Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
- Owoce: melon
- Zupa: marchwiowa
- Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
- Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
- Owoce: melon
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
- Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: puree z dyni
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
- Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: puree z dyni
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
Dzień X:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
- Surówka: marchew, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: por
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
- Surówka: marchew, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: por
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: koperkowa
- Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
- Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: arbuz
- Zupa: koperkowa
- Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
- Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
- Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone
- Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki
- Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
- Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone
- Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki
Dzień XI:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
- Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
- Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
- Surówka: ogórki małosolne, koperek
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: jabłko
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
- Surówka: ogórki małosolne, koperek
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
- Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
- Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień XII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, jabłko, malina
- Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, jabłko, malina
- Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: z brukselki
- Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: mieszanka owocowa
- Zupa: z brukselki
- Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: mieszanka owocowa
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
- Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
- Surówka: seler, jabłko, truskawki
- Owoce: kilka truskawek
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
- Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
- Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
- Surówka: seler, jabłko, truskawki
- Owoce: kilka truskawek
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień XIII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
- Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: brukiew, koperek
- Owoce: 1/2 grapefruita
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
- Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: brukiew, koperek
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: puree z marchwi
- Owoce: truskawki
- Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: puree z marchwi
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
- Surówka: brukiew, marchew, melon
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek duszony
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
- Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
- Surówka: brukiew, marchew, melon
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek duszony
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień XIV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
- Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: marchew, koperek
- Owoce: jabłko
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
- Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: marchew, koperek
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: selerowa
- Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: arbuz
- Zupa: selerowa
- Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
- Surówka: czerwone buraki, jabłko
- Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
- Surówka: czerwone buraki, jabłko
- Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Publikacje:
Przeczytałam i naprawdę polecam. Cena niska, a garść informacji w nich zawartych - bezcenna :)
źródło: naturanazdrowie.pl |
Celem diety jest przede wszystkim oczyszczenie. Nie jest to dieta odchudzająca!
Jeśli
macie jakikolwiek problem z organizmem - polecam - ta dieta po prostu
leczy. Zachwalam ją, bo ją przeszłam, wiem, jakie są jej efekty. Jeśli przeszliście przez jakąkolwiek kurację oczyszczającą w swoim życiu - piszcie :)
źródło: http://ewadabrowska.pl
http://dieta.naturanazdrowie.pl
bardzo zaciekawiła mnie ta dieta, ostatnio planuję zmianę nawyków żywieniowych, mimo że lubię mięso to planuję je nieco ograniczyć i wprowadzić więcej warzyw i owoców :)
OdpowiedzUsuńZwiększenie ilości warzyw w diecie to dobry początek :)
UsuńOgraniczam mięso jak tylko mogę. Kupuje zazwyczaj tylko ekologiczne i w małych ilościach, bo strasznie drogo wychodzi. Drób jest faszerowany antybiotykami, wiec tez odpada. Jednak lubię sery, białe i żółte. Nie umiałabym z nich zrezygnować. Ni potrafiłabym tak długo jeść jedynie owoce i warzywa. Podziwiwiam...
OdpowiedzUsuńDzięki ! :) Ja też uwielbiam sery, ale to tylko parę tygodni, jakoś przetrwam :)
Usuńmoim zdaniem wymyślasz już calkiem, w dupie ci się przewraca.
OdpowiedzUsuńW jaki sposób oczyścić się, skoro w Twojej diecie są owoce i warzywa importowane? Ta metoda polega na spożywaniu ekologicznych warzyw i owoców...
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to taki typowy detox.... niestety nasz organizm potrzebuje tez bialka, wiec taka dieta jako detox jak najbardziej polecalabym raz-dwa razy w roku lub po jakis grubszych imprezach hehehe :))
OdpowiedzUsuńNie przeżyłabym :P Maksymalnie 3 dni. Jednakże każdy organizm jest inny i ma inne wymagania :)
OdpowiedzUsuń3 dni to początek, organizm się przestawia po 3-5 dni na żywienie endogenne (wewnętrzne), więc efekty się później.
UsuńU mnie dieta Dąbrowskiej dobrze się sprawdza, choć pierwsze dni były zawsze koszmarne. Potem zauważałam duży wzrost energii:)
OdpowiedzUsuńJa też źle zniosłam pierwsze dni, ale teraz jest super :)
UsuńSwego czasu stosowałam dietę dr Dąbrowskiej regularnie raz do roku. Dawała świetne efekty i leczyła mnie ze zgagi. Po diecie przez kilka miesięcy nie miałam z nią problemów. W tym roku również ją zastosowałam i fajnie się sprawdziła, jak zawsze. Myślę, czy nie przeprowadzić jej znowu, tym razem 4 tygodnie, ale mogłabym zacząć dopiero 12 listopada. Hmm, muszę to przemyśleć... Generalnie jednak polecam tę dietę, bo daje na prawdę świetne, zdrowotne rezultaty.
OdpowiedzUsuńJestem jak najbardziej za :) Trzymam kciuki :)
Usuńrewelacyjny post! ja staram się jeść jak najwięcej warzyw i owoców, zwłaszcza wszystko co kapustne oraz buraki o których ostatnio zapominam
OdpowiedzUsuńDzięki ! :) Właśnie na tej diecie doceniam moc warzyw :)
UsuńPrzeprowadzałam ją na wiosnę i za kilka miesięcy zrobię to ponownie. Jest trudno z początku, to racja, ale to jak się człowiek potem czuje... Nie do opisania :) Powodzenia!
OdpowiedzUsuńO to prawda :) Dzięki !
UsuńZdjęcia, którymi okrasiłaś ten post zachęcają do wypróbowania powyższej diety. Obawiam się tylko, że nie wytrzymam 2 tygodni bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować :) Na początku jest ciężko bez mięsa, ale później można się przyzwyczaić :)
Usuńteż bym się mogła na nią skusić :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy potrafiła bym zrezygnować z mięsa! jednak bardzo ciekawe przepisy na surówki:))
OdpowiedzUsuńLubię takie diety oczyszczające, naprawdę uważam że powinno się co jakiś czas taką dietę zastosować, bo dobrze wpływa na nasz organizm :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem takiego samego zdania :) Ja się świetnie na niej czuję :)
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńA mnie nurtuje pytanie czy będąc na tej diecie przez dwa tygodnie można normalnie ćwiczyć? Mój trening to 3 razy w tygodniu siłownia i 2 razy bieganie. Zastanawiam się czy muszę ograniczyć ćwiczenia, co z posiłkiem przed i po treningowym?
Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki :)
Pozdrawiam
Natalia
Dużo tu zabronionych w diecie dr. Dąbrowskiej pozycji jak np. Mandarynki, pomarańcze, melon, arbuz?!
OdpowiedzUsuń